Lancering CFQ standaard groente- en fruitdozen voor langere levensduur en efficiëntere logistiek

Op de Fruit Logistica in Berlijn is vandaag de CFQ standaard gelanceerd door GroentenFruit Huis en Corrugated Benelux Association (CBA). Common Footprint Quality (CFQ), is de nieuwe kwaliteitsstandaard voor groente- en fruitdozen van golfkarton en massief karton. Deze dozen met het CFQ logo zijn optimaal voor de distributie en het transport van groenten en fruit. “Vergroten van de duurzaamheid stond voorop bij het ontwikkelen van de CFQ standaard. Hierbij is rekening gehouden met zo min mogelijk gebruik van karton, waarbij een maximale stevigheid kan worden gegarandeerd, de meest efficiënte beladingsgraad, onderlinge stapelbaarheid en geschiktheid voor de specifieke groenten of fruit. Daarmee heeft iedere schakel in de keten een voordeel van producent tot retailer”, aldus Peter van Ostaijen, directeur van de brancheorganisatie voor de golfkarton (CBA).

De CFQ-standaard is gelanceerd door het CBA in samenwerking met de groente- en fruitsector en wordt inmiddels door vijf golfkartonproducenten in de Benelux geproduceerd. De dozen, die geschikt zijn voor transport van groenten en fruit, zijn stevig, beschermen de producten en zijn goed stapelbaar ter bevordering van het logistieke proces. Een onafhankelijk auditbureau controleert de CFQ-standaard. Dit garandeert dat dozen die onder het CFQ-logo worden geproduceerd ook daadwerkelijk voldoen aan de standaardisatie specificaties en kwaliteitseisen.

“Het standaardiseren van verpakkingen biedt bovendien voordelen bij het samenstellen van mixpallets. Dozen die onderling goed stapelbaar zijn, bieden een steviger palletopbouw”, aldus Wim Rodenburg, van GroentenFruit Huis. Ondernemers kunnen bovendien makkelijker schakelen tussen verschillende lay-outs dankzij een standaard maatvoering van dozen.

Alles over CFQ op de nieuwe website

Vanaf vandaag kunt u alle informatie over de CFQ-standaard lezen op de website www.cfqbenelux.org. Hier vindt u tevens welke leveranciers u kunt benaderen voor CFQ gecertificeerde dozen van golfkarton en/of massief karton.

Portaal voor leveranciers

Ook is er een digitale omgeving ontwikkeld waar leveranciers de gestandaardiseerde afmetingen en specificaties van de groente- en fruitdozen kunnen raadplegen. Leveranciers kunnen hiervoor een inlogcode aanvragen.

Wilt u als leverancier deelnemen aan de CFQ standaard? Neem dan contact op via info@cfqbenelux.org voor de mogelijkheden. U kunt alle voorwaarden lezen op de website van www.cfqbenelux.org.

De CFQ-standaard is een initiatief van Corrugated Benelux Association (CBA) in samenwerking met GroentenFruit Huis.